Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Συχνές ερωτήσεις για τις μπομπονιέρες και διάφοροι συμβολισμοί

Μπομπονιέρες γάμου και βάπτισης

   Ο γάμος και η βάπτιση, είναι έθιμα που στην χώρα μας τιμάμε ιδιαιτέρως, τηρώντας  όλες τις συνήθειες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Μία από αυτές είναι και η μπομπονιέρα. Σε κάθε γάμο ή βάπτιση οι άνθρωποι συνήθως προσφέρουν ένα γλύκισμα στους καλεσμένους, το οποίο είναι περιτυλιγμένο με κάποιο όμορφο ύφασμα ή μέσα σε κάποιο κουτάκι, στολισμένο με κορδέλες και όχι μόνο. Παράλληλα συνοδεύεται από ένα μικρό αναμνηστικό, για να θυμούνται αυτό το τόσο ευχάριστο γεγονός. 
Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, συνδυασμούς και ιδέες σχετικά με τον στολισμό της μπομπονιέρας, και είναι ένα θέμα στο οποίο ο κόσμος αφιερώνει πολύ χρόνο για την προετοιμασία του. 
- Ποιος είναι όμως ο λόγος που συμβαίνει αυτό, και τι συμβολίζει τελικά;


Είδη μπομπονιέρας


Τι ακριβώς σημαίνει η λέξη "μπομπονιέρα";

Αιώνες πριν, ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του ένα είδος δώρου, φτιαγμένο από κρύσταλλα , που περιείχε καραμέλες. Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες, έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, που το ονόμαζε bobonierre. Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες».


(Πηγή: ACT FREE)


Τι συμβολίζει η μπομπονιέρα;

  Η μπομπονιέρα αποτελεί τη μαρτυρία του γάμου ή της βάπτισης. Σύμφωνα με την παράδοση οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες προσέφεραν γλυκά για να γιορτάσουν βαπτίσεις ή και γάμους και στην Αρχαία Ρώμη προσέφεραν φρούτα, καρπούς και πολύτιμα μέταλλα στους καλεσμένους για να τους ευχαριστήσουν για την παρουσία τους στο γεγονός.
Η σημασία της λέξης "μπομπονιέρα" είναι ένα μικρό δοχείο ή κουτί για ζαχαρωτά (καραμέλες). Αρχικά μπομπονιέρες μπορούσαν να προσφέρουν μόνον οι πλούσιοι. Αιτία γι΄ αυτό δεν ήταν μόνον το κόστος του δώρου αλλά και η υψηλή τιμή της ζάχαρης.

Μπομπονιέρα άνθος
Μπομπονιέρα πουκάμισο γραβάτα

Πολύχρωμη μπομπονιέρα

Γιατί βάζουμε κουφέτα στις μπομπονιέρες της βάπτισης και τι συμβολίζουν;
 
   Τον 13ο αιώνα, έγινε η πρώτη προσπάθεια επικάλυψης αμυγδάλων και φρούτων με ζάχαρη και μετά τη βιομηχανική επανάσταση, που η μαζική παραγωγή έγινε συμφέρουσα, η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε πλέον διαθέσιμη για όλες τις κοινωνικές τάξεις.
  Σύμφωνα με την παράδοση τα γλυκά κουφέτα (με σοκολάτα, ζάχαρη, φρούτα, αμύγδαλο κλπ) και τα ζαχαρωτά ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού ή άλλα γλυκάκια προσφέρονται στις βαπτίσεις, για να γλυκάνουν τους καλεσμένους και αποτελούν ευχή για να έχει γλυκιά κι όμορφη ζωή το βρέφος. Τα κουφέτα μπορεί να έχουν μονό αριθμό, που συμβολίζει τη μοναδικότητα της ημέρας που το βρέφος αποκτά όνομα, ή ζυγό αριθμό που συμβολίζει το μελλοντικό ζευγάρωμα του παιδιού - και τους απογόνους που θα κάνει.


Καλοκαιρινή μπομπονιέρα βάπτισης σε βαζάκι με δαντέλα και φυσικό όστρακο


Τι συμβολίζουν τα κουφέτα στην μπομπονιέρα του γάμου;

Στους γάμους, τα κουφέτα (παραδοσιακά) είναι ανάμεικτα, μερικά γλυκά και μερικά με πυκραμύγδαλο. Τα γλυκά συμβολίζουν τις γλυκές στιγμές που μέλλεται να ζήσει το ζευγάρι, και τα πικρά τις δύσκολες στιγμές που έχει (αναπόφευκτα) η ζωή. Οι καλεσμένοι λαμβάνοντας την μπομπονιέρα (και τρώγοντας τα κουφέτα) δηλώνουν κατά έναν τρόπο ότι θα μοιραστούν και θα βοηθήσουν το ζευγάρι στις γλυκές ή δύσκολες στιγμές τους. Ο αριθμός των κουφέτων στο γάμο είναι μονός (αυστηρά) και δηλώνει τη μοναδικότητα της τελετής της ένωσης τους!


Επισκεφθείτε το κατάστημά μας XeiroTexnima Lucas Ελ. Βενιζέλου 71, Νέα Ερυθραία
ή επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα lucas.com.gr .

Ακόμα θα μας βρείτε σε:
Facebook: XeiroTexnima Lucas
Pinterest: XeiroTexnima Lucas
Instagram: xeirotexnima_lucas


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας για να βελτιωθούμε!